Wil jij snel je mailinglijst opbouwen?
Dan ben je hier aan het goede adres!
Er zijn ontzettend veel manieren om meer e-mailadressen te krijgen.
In dit artikel ontdek je 5 manieren om dat direct voor elkaar te krijgen.
Ben je er klaar voor? Oké, laten we beginnen…

More...
Mailinglijst opbouwen? Zo doe je het
Wat is een mailinglijst en hoe werkt het?
Een mailinglijst is een lijst met contacten. Ook wel e-mailadressen lijst genoemd.
Deze e-mail lijst kan je gebruiken om nieuwsbrieven/e-mails te versturen.
Het is te vergelijken met een adressenbestand of adressenlijst maken. Alleen gebruik je deze om brieven te versturen.
En hoe werkt een mailinglijst?

Een e-mail lijst wordt opgeslagen door je e-mail marketing software. Vervolgens kan je handmatig e-mails toevoegen en verwijderen.
Gebruik je bijvoorbeeld ActiveCampaign (MailHop)? Dan kan je deze aan WordPress koppelen. Zodat e-mails die op je site opgegeven worden, automatisch op de e-mail lijst terecht komen.
Binnen deze lijst kan je ook verschillende e-mailgroepen maken. Dus bijvoorbeeld een lijst met mensen die informatie over auto’s willen. En een e-mail lijst van mensen die informatie over motors willen.
Zo, nu dat duidelijk is, laten we beginnen met de tips…
#1: Bouw je mailinglijst met een weggevertje (lead magnet)
Bol.com wil je e-mail. Elke blog die je leest wil je e-mail. De sportschool wil je e-mail.
Kortom:
Iedereen wil je e-mail.
Het gevolg:
Mensen geven niet zomaar meer hun e-mail. Wat natuurlijk logisch is.

Laten we eerlijk zijn, soms krijg je zoveel e-mails binnen dat je ze niet allemaal kan doornemen.
Dus als iemand om je e-mail vraagt, dan ben je daar waarschijnlijk niet zo happig op.
Waarom deze overdreven uitleg? Om duidelijk te maken dat mensen niet zomaar hun e-mail weggeven. Daarom is het extra belangrijk dat jij er iets tegenover zet. Je wilt iets terug geven voor het e-mailadres. Een weggevertje of een lead magnet zoals ze het in de marketingwereld noemen.
Wat is een goed weggevertje?
Dat ligt aan de doelgroep en de markt. Iemand die opzoek is naar e-mailmarketing tips is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in 10 Recepten Met Mango & Banaan. Maar wel in “7 Handige E-mailtips Om Nooit Meer Inspiratieloos Te Zijn”.
Vrij logisch toch?
Mooi! Hieronder volgen een aantal weggevertjes. En tussen de haakjes staat een praktijk voorbeeld:
En ga zo maar door…
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en het verschilt per doelgroep wat werkt. En nog steeds geldt, het moet van goede kwaliteit zijn.
Dat geldt uiteraard niet alleen voor je weggevertje. De e-mails die je daarna stuurt moeten ook goed in elkaar zitten. Anders schrijven mensen zich razendsnel weer uit van je mailbestand.
Dus zorg ervoor dat je altijd waarde geeft. Dit geldt voor alles wat je doet. Je blog, je lead magnet, je e-mails en producten.
Zo, nu dat dit duidelijk is kunnen we door naar de volgende tip…
#2: Bouw elke website om tot een e-mail scoor machine
De meeste mensen hebben geen berg met recepten checklists, stappenplannen en boeken om weg te geven…
Gelukkig is daar een oplossing voor:
Afgeschermde content
Scherm bepaalde gedeeltes van je site af en vraag het e-mailadres om toegang te krijgen. Op deze manier kan je bestaande content gebruiken. Zoiets kost minder tijd dan een heel e-boek schrijven.
Er zijn 3 manieren:

Nadat je de bovenstaande tips hebt toegepast, ga je gegarandeerd e-mails scoren voor je mailinglijst. De volgende tip doet daar nog een schepje bovenop.
#3: Gebruik pop ups op je website
Je kent het vast wel, je bent lekker aan het rondkijken op een webwinkel en opeens springt er een schermpje naar voren (een pop-up).
Hierin staat bijvoorbeeld dat je een x percentage korting krijgt indien jij je e-mail geeft.
Dat is één van de manieren om mensen op je mailinglijst te krijgen.
Maar er is ook een minder irritante- en genuanceerde manier:

Pop-up timing
Het is mogelijk om een pop-up te laten zien nadat iemand een x aantal seconden/minuten je artikel bekeek. Het voordeel hiervan is dat de website bezoeker weet dat je een expert bent en waardevolle informatie geeft.
Hierdoor is de kans veel groter dat hij of zij zijn e-mailadres geeft.
Verder kan je ook gaan testen met de tijd en plek van de pop-up, zodat je pop-up zo effectief mogelijk is. Dit zorgt weer voor meer e-mail adressen op je mailinglijst.
Een pop-up voordat je bezoeker de site verlaat
Wil je websitebezoeker de website verlaten? Zorg dan voor een pop-up (exit pop-up). Het kan heel goed zijn dat ze je beste artikel of handige e-boek over het hoofd hebben gezien.
Indien je meerdere weggevertjes hebt is er nog een extra pop-up die je kan gebruiken:
Stel een meerkeuze vraag
Je stelt een vraag en geeft een aantal opties. Vervolgens bied je een weggevertje aan wat aansluit op het antwoord van de vraag.
Stel bijvoorbeeld de volgende vraag:
Waarmee kan ik je helpen?
Met als mogelijke antwoorden:
Na dit antwoord komt het weggevertje. Het mooie hieraan is dat je nu weet waar hun interesse ligt. Hierdoor kan je ze nog beter helpen. Want mensen die willen afvallen, willen geen tips over aankomen en vice versa.
#4: De magie van het delen
Zorg ervoor dat mensen je content delen. Want zodra ze op je site komen zorgen de pop-ups, afgeschermde content en weggevertjes ervoor dat de websitebezoekers op de mailinglijst komen. Dat kan op verschillende manieren:
Meer e-mails door e-mails
Indien je uitmuntende e-mails schrijft, dan zullen mensen deze delen. Verder kan je er ook om vragen:
Ken je iemand die worstelt met afvallen/e-mailmarketing/hooikoorts? Voel je dan vrij om deze e-mail te delen.
Vergeet niet om bij elke e-mail je website in de handtekening te zetten. Zodat mensen geen moeite hoeven doen om je website te vinden.
Gebruik social media
Publiceer je artikelen en weggevertjes ook op social media. Ook op social media kunnen je trouwe fans dingen delen of hun vrienden taggen, wat weer voor een groter mailbestand zorgt.
Met een beetje geluk ga je zelfs viral op social media.
Zorg wel dat het delen makkelijk is, door bijvoorbeeld deel knoppen:

Op de bovenstaande afbeelding zie je alleen een deelknop voor Facebook, Twitter en Pinterest. Deze afbeelding komt van een webwinkel voor honden. En hoe vaak deel je nou schattige hondenspeeltjes op LinkedIn. Ongeveer nooit…
Maar stel nou dat je artikelen schrijft over CRM-systemen, management, etc. Dan is het zeker aan te raden om een deelknop voor LinkedIn toe te voegen.
#5: Oneindig veel e-mails met advertenties
Er is een reden dat ik eindig met deze tip…
…en dat is omdat adverteren geld kosten. Dat is niet het geval met de eerder beschreven tips. Daar heb je een website voor nodig en natuurlijk e-mailmarketing systeem. Daar betaal je alleen een vast bedrag per maand voor.
En dat is met advertenties net wat anders. Je betaalt per weergave, klik of e-mail. Hier moet je dus wel een budget voor hebben.
Hoeveel budget?

Dat ligt eraan op welk platform je adverteert. Facebook en Instagram? Dat kan al voor 3 euro per dag. Voordat we dieper op het adverteren ingaan, volgt hieronder een lijst met plekken waar je kan adverteren:
Er zijn 2 manieren om e-mails te krijgen. De eerste optie is via je website:
Optie #1: Stuur mensen door naar je website
De advertentie stuurt mensen door naar je website en via de website geven ze hun e-mail. Stuur ze wel naar een pagina waar ze hun e-mail kunnen achterlaten. Dus een pagina waar ze een pop-up krijgen voor de nieuwsbrief. Of een pagina waar ze een e-boek kunnen downloaden.
Zo. Nu dat duidelijk is, laten we naar de tweede manier kijken:
Optie #2: Verzamel e-mails op het advertentieplatform
Via Facebook, Instagram en LinkedIn, kan je e-mails verzamelen zonder van het platform af te gaan. Dus ze hoeven niet je website te bezoeken…
Het voordeel?
Klanten hoeven het platform niet te verlaten (ze kunnen daarna meteen door scrollen op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn). En ze kunnen niet verdwaald raken op je website zonder hun e-mail te geven.
Daarnaast hebben bedrijven zoals Facebook en LinkedIn het e-mail adres al. Dus deze vullen ze automatisch in. Wat het weer minder moeite maakt.
Adverteren kost geld. Heb je geen websitebezoekers of social media volgers? Tja, dan heb je niet echt een keus en is dit een mooie manier om je mailinglijst op te bouwen.
Heb jij nog meer ideeën om je mailinglijst op te bouwen? Of heb je vragen? Stel ze dan hieronder in de reactie sectie.
Misschien zijn de volgende gidsen ook interessant voor jou:
Klaar om jouw winst te verhogen met e-mail marketing software & marketing automatisering?
Probeer MailHop 14 dagen gratis. MailHop is partner van ActiveCampaign. Dus je krijgt het systeem van ActiveCampaign en MailHop zorgt voor:
*Geen creditcard of iDeal nodig. 14 dagen proefversie.