Tegenwoordig geven websitebezoekers niet zomaar meer hun e-mail adres op een opt-in pagina...
Waarom?
Omdat elk bedrijf het vraagt en je vervolgens bombardeert met saaie e-mails.
Vandaar dat de meeste websites steeds minder e-mailadressen krijgen via hun opt-in pagina...

En dat gaat jou niet overkomen als je de tips uit deze gids toepast.
More...
7 Opt-in Pagina Tips: Wat Het Is & Hoe Het Werkt + Voorbeelden
Wat is een opt-in pagina?
Op een opt-in pagina worden websitebezoekers om hun gegevens gevraagd. Denk aan adresgegevens, een telefoonnummer of een e-mail. Dat verschilt per pagina.
Wij gaan het hebben over een opt-in pagina voor e-mails. Het verzamelen van e-mails wordt ook wel lead generatie genoemd.
Lead generatie wordt het meest gebruikt en is noodzakelijk voor e-mail marketing om mensen bijvoorbeeld te laten abonneren op een nieuwsbrief.

In dit artikel zullen we het woord 'opt-in pagina' gebruiken. Alleen zijn er ook andere namen voor een opt-in pagina. Zo gebruiken ze in de marketing wereld ook vaak: landingspage, squeezepage, landingspagina en opt-in formulier.
Hoe werkt een opt-in pagina?
Op deze pagina wordt er beschreven wat de voordelen van je e-mail opgeven zijn. Vaak bieden ze iets gratis aan. Een “gratis weggevertje” om het maar een naam te geven. Zodra je dan aangeeft geïnteresseerd te zijn, krijg je een formulier om je gegevens op te geven.
Zodra je dit invult kom je op de mailinglijst te staan.
En wat is de betekenis van een dubbele opt-in dan?
Dat is een dubbele bevestiging. Dus iemand moet nogmaals toestemming geven door bijvoorbeeld op een activatielink te klikken. Moet dit volgens de huidige wetgeving (GDPR)? Nee, het is niet verplicht. Zolang je maar duidelijk aangeeft, dat mensen op je mailinglijst komen.
Zo, nu het duidelijk is wat een opt-in pagina is en hoe het werkt, kunnen we met de tips beginnen…
#1: Maak iemand niet blij met een dode mus
Een bezoeker komt niet zomaar op je opt-in pagina terecht. Er moest ergens op geklikt worden. Dit kan een social media post zijn, een link op je website of een advertentie. En er is een reden dat mensen doorklikken.
Een vooruitzicht…
Dat kan een gratis e-boek zijn of een gratis consultatie gesprek. Die belofte moet je wel nakomen. Beloof je dingen en komt dit niet overeen met je opt-in pagina? Dan zullen mensen hun e-mail niet geven.

Een voorbeeld?
Stel je klikt op een Facebook advertentie met 7 tips om af te vallen. Vervolgens kom je op een pagina terecht met dure afslankpillen en eiwitpoedertjes…
En je ziet nergens meer de 7 tips om af te vallen. En toch willen ze jouw e-mail voor een nieuwsbrief. Een nieuwsbrief waar je soms tot wel 20% korting krijgt op die pilletjes en poedertjes…
Hoe voel jij je dan? Teleurgesteld? In de maling genomen? Boos?
Waarschijnlijk een combinatie van de 3. Ze gaan immers niet respectvol om met je tijd. Dus die e-mail kan het bedrijf wel vergeten.
Kortom:
Stuur mensen met de juiste verwachting naar je opt-in pagina.
#2: Gebruik knoppen voor meer e-mailadressen
In 99% van de gevallen werken knoppen/buttons beter dan een link (hyperlink). Dus in plaats van “klik hier om je gratis e-boek te ontvangen” maak je een button (een knop) waar je op kan klikken.
Hieronder zie je een mooi voorbeeld:

Er zijn eigenlijk bijna geen sites meer die geen buttons gebruiken. Maar je kan het natuurlijk uittesten. En nu we het toch over testen hebben…
Je wilt je button zeker testen op kleur, grote, woordkeuze en de plaatsing op de pagina. Meer over testen bij tip #7, maar nu eerst tip #3:
#3: Minimaliseer afleidingen
Het overkomt iedereen wel eens. Je wil even een ander nummer op Spotify (een muziekdienst) aanzetten. En je ziet een advertentie over vakanties naar Griekenland. Vervolgens klik je erop. Daarna bekijk je even snel de vliegtickets en ben je helemaal vergeten dat je een ander nummer wilde opzetten.
Dit wil je voorkomen op jou website. Zodra iemand op je opt-in pagina komt, wil je geen afleidingen. Geen advertenties. Geen interessante artikelen. Geen mogelijkheid om op je over ons pagina te klikken.

Want raad eens?
Je weet nooit of die website bezoeker terugkomt op je opt-in pagina.
Zorg er dus voor dat de volgende dingen niet aanwezig zijn op je opt-in pagina:
#4: Vergeet sociale bewijskracht niet
Sociale bewijskracht of in het Engels “social proof” is één van de beïnvloedingsprincipes van psycholoog Robert Cialdini (een marketinggenie). Het houdt in dat mensen dingen doen die andere mensen ook doen. Als iemand anders het doet dan zal het wel veilig of goed zijn, is de gedacht erachter.
En dat principe kan je dus op je opt-in pagina gebruiken. Hoe? Door testimonials aan je opt-in pagina toe te voegen. Hoe je daar aan komt? Door te vragen!

Door de testimonial persoonlijk en specifiek te maken worden ze nog beter. Dus indien je een foto/video en de volledige naam kan gebruiken. Dan is dat optimaal.
Let op:
Vraag wel altijd toestemming voordat je een testimonial deelt.
#5: Verlies geen e-mailadressen door minder is meer
Deze tip gaat over het inschrijfformulier, niet de opt-in pagina. Zodra websitebezoekers op de opt-in pagina hun e-mail willen opgeven, komen ze op je formulier terecht. Of misschien zit het formulier al op de opt-in pagina. Dat maakt niet zoveel uit.
Het is vooral belangrijk dat je niet teveel informatie vraagt. Alleen het broodnodige. Mensen zijn namelijk erg op hun privacy gesteld. En dat geldt al helemaal na het Facebook dataschandaal (april 2018).

Een naam en e-mail is in de meeste gevallen genoeg. Je zou zelfs de naam kunnen overslaan.
Vraag je om een adres, telefoonnummer en jaarlijks inkomen? Dan gaan er altijd een aantal mensen afhaken. Alleen soms kan het niet anders. In dat geval is het wel enorm belangrijk dat je het voordeel duidelijk maakt.
En dat is precies wat we in de volgende tip gaan bespreken:
#6: Een duidelijk voordeel voor een hogere conversie ratio
De tijd van zonder reden je e-mail geven is helaas al lang voorbij. Dus je moet een duidelijke voordeel geven. Want de meeste mensen krijgen al meer dan genoeg e-mailtjes binnen.
Probeer daarom op je opt-in pagina de volgende vragen beantwoorden:
En dit alles wil op je opt-in pagina uitleggen.
Nu zijn we klaar met de basis van een opt-in pagina. Alleen eigenlijk ben je nooit klaar met een opt-in pagina. Je wilt constant kijken naar verbeteringen en kijken wat bij je specifieke doelgroep het beste werkt.
Vandaar dat je altijd wilt testen…
#7: Test, test, test en test nog eens
Dit artikel over opt-in pagina’s had makkelijk 100 tips lang kunnen zijn. Het probleem is alleen dat elke website anders is. Wat op een verzekeringswebsite werkt, kan op een gezondheidswebsite een totale ramp zijn.
Daarom moet je zodra de basis staat, gaan testen wat werkt. Bij tip #2 hadden we het al over testjes met de button. Daarnaast kan je nog een hele hoop dingen testen.
En hieronder volgt een lijstje ter inspiratie:
Soms kunnen hele kleine aanpassingen, je conversies onwijs verbeter. Dus sla deze tip niet over. Het is eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal.
En dat waren de 7 opt-in pagina tips. Maar daar laat ik het niet bij. Hieronder volgt nog een korte checklist. Hiermee controleer je of je opt-in pagina klaar is om online te gaan.
Checklist voor een goed converterende
opt-in pagina
- 1Titel: een goede titel doet bijvoorbeeld het volgende: een prangende vraag stellen, moeiteloze resultaten beloven, een oplossing voor een probleem geven, de reactie/ervaring van een bestaande klant beschrijven of een onweerstaanbaar weggevertje (lead magnet).
- 2Subtitel: deze geeft meer context.
- 3Weggevertje/lead magnet: denk aan een Webinar, e-boek, checklist etc.
- 4Een beschrijving/copy: de titel en subtitel zijn vooral om de aandacht te krijgen. De beschrijving gaat meer in op de details en neemt eventuele bezwaren weg.
- 5Het opt-in Formulier: hier kan de websitebezoeker zijn gegevens invullen.
- 6Call to action knop: hiermee moedig je mensen aan om hun e-mail te geven. Nadat ze op deze knop klikken wordt het formulier geopend of verstuurd (dit ligt aan je opt-in pagina).
- 7Een bedankt pagina: hierop bedank je ze voor het vertrouwen in je bedrijf. Vervolgens vertel je wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dus wanneer krijgen ze het e-boek of wanneer is de Webinar.
- 8Controleer of alles werkt op je mobiel: het grootste gedeelte van de mensen opent je opt-in pagina op hun telefoon. Dus zorg dat alles ook goed werkt en te zien is op een mobiel. Anders gaat dat ten kosten van het aantal e-mails dat je gaat binnenhalen.
Om het wat praktischer te maken volgen hieronder voorbeelden in het Nederlands en het Engels:
Voorbeelden opt-in pagina
Het eerste voorbeeld is van drogespieren.nl, ze geven een gratis voedingsschema weg:

Normaal probeer je zo min mogelijk informatie te vragen. Alleen voor een voedingsschema is meer informatie nodig.
Het volgende voorbeeld is in het Engels:

Hier wordt het boek DotComSecrets weggegeven. De beschrijving lijkt te ontbreken, maar deze begint onder de video
Mocht je nog vragen of suggesties hebben, twijfel dan niet en laat ze achter in de reactie sectie.
Wellicht zijn de volgende gidsen ook interessant voor jou:
Klaar om jouw winst te verhogen met e-mail marketing software & marketing automatisering?
Probeer MailHop 14 dagen gratis. MailHop is partner van ActiveCampaign. Dus je krijgt het systeem van ActiveCampaign en MailHop zorgt voor...
*Geen creditcard of iDeal nodig. 14 dagen proefversie.